lto-topsport-lectoraat-cees-vervoorn-klein3

Een hecht kantoor

Een hecht kantoor

Vera Dekkers

“De kracht van sport is dat het niet uitmaakt wie je bent, hoe oud je bent of wat je achtergrond is. Gisteravond was er een bijeenkomst van Kracht van Sport in Den Haag over sport in de Schilderswijk. Je zag filmpjes met kinderen van allerlei nationaliteiten samen sporten en veel lol hebben met elkaar. Dat is ook de kracht van sport.” – Vera Dekkers is onderzoeker i.o. bij Kracht van Sport.

Studie en werk

Vier jaar geleden deed ze als student SM&O mee aan de collegereeks over de Olympische Spelen in Nederland. Ze won de eerste prijs met haar essay en mocht mee naar de Olympische Spelen in Londen. Vera: “Het jaar daarna wilde ik ook graag meedoen met de reeks ‘De Kracht van Sport’, maar dat zou te veel worden omdat ik ook aan het afstuderen was. Toen ging mijn afstudeerstage ineens niet door. Gelukkig kon ik bij het lectoraat Kracht van Sport terecht als stagiaire en dat beviel zo goed, dat ik er bleef na mijn afstuderen. In eerste instantie als zzp’er, maar sinds 1 januari 2015 met een vast contract.”

Naast haar werk bij Kracht van Sport doet Vera een master communicatiewetenschappen aan de VU. Vera: “Ik wilde graag wetenschappelijk onderwijs volgen. Ik heb vwo gedaan en koos voor SM&O omdat dat me heel erg aansprak. Nu wil ik mezelf graag verder uitdagen. Tijdens mijn studie SM&O heb ik een minor journalistiek gedaan, en dat is me heel goed bevallen. Daar wilde ik wel iets meer mee doen, vandaar dat ik op deze master uitkwam. Ik kan wat ik bij de studie leer goed gebruiken bij mijn werk, het is voor mij de perfecte combinatie.

Een van de eerste dingen die ik hier maakte was het boekje Kracht van Sport

boek-kracht-van-sport

BEKIJK HIER DE VIJF SEMINARS
KRACHT VAN SPORT: OVER DE GRENS

cees-vervoorn-lectoraat-topsport-bladsites-online-magazineDaar heb ik onder andere de tekst voor gemaakt. Daarnaast werkte ik mee aan de onderzoeken voor de Amsterdam Marathon en het WK-roeien; ik deed van alles – van het verzamelen van de data, tot het verzorgen van de tekst van de bijbehorende boekjes.

Het afgelopen jaar

Vorig jaar werkte ik nog als zzp’er voor het lectoraat Kracht van Sport. Ik heb toen een aantal opdrachten uitgevoerd, bijvoorbeeld voor de reeks ‘Kracht van sport over de grens’. Die werd hier op de ALO georganiseerd en bestond uit vijf seminars. Daar hoorde een onderwijstraject voor studenten bij. Ik was verantwoordelijk voor de organisatie daarvan; van de locaties en catering tot het contact met de sprekers en de informatiestroom naar de aanwezigen. Maar ook in het studententraject heb ik veel gedaan. Ik heb bijvoorbeeld de kennismakingsles van studenten verzorgd, onderhield het contact met de studenten en hield de Blackboardpagina bij. Alle praktische dingen kwamen eigenlijk voor mijn rekening.

In 2014 waren we gevraagd om voor de bibliotheek in Nieuwegein een plan te maken voor een gezondheidsplein; een plek waar mensen komen voor advies over de sporten in de buurt, maar ook om bloed te laten prikken en voor kleine medische testjes. Ik heb een analyse gemaakt van de kosten en een mogelijke aanpak. Verder heb ik het afgelopen jaar een onderzoek voor de Nieuw-West Topsport Series gedaan. Dat is een jaarlijkse reeks die bestaat uit zeven topsportevenementen in Nieuw-West, zoals schoonspringen, wielrennen, rugby et cetera. Daarbij worden ook altijd events voor kinderen in het stadsdeel georganiseerd. De events voor kinderen van de basisscholen liepen heel goed; die voor middelbare scholieren totaal niet. Ik ben daarom een onderzoek gestart naar de side events. Ik heb middelbare scholen in de buurt bezocht en leerlingen geïnterviewd: ze gevraagd waarom ze niet kwamen naar de events en wat ze dan wél graag zouden willen. Daar zijn ze bij de topsportseries mee aan de slag gegaan en nu loopt het veel beter.”

Nu en later

Vera Dekkers vindt dat ze op de juiste plek zit; ze doet steeds meer ervaring op met het doen van onderzoek, het organiseren en begeleiden van Kracht van Sportevenementen én werk en studie sluiten goed op elkaar aan. Vera: “Ik regel inmiddels alles voor de lezingen van Kracht van Sport, behalve de inhoud; dat doen de sprekers zelf. We hebben hier een hecht kantoortje, iedereen is bij elkaar betrokken en je wordt ook overal bij betrokken. Ik word echt uitgedaagd en krijg steeds meer verantwoordelijkheid. Ik vind het ook heel leuk dat ik steeds meer ervaring krijg met het doen van onderzoek. Als ik over een jaar klaar ben zou ik hier wel een tijdje fulltime aan de slag willen als onderzoeker. En wat er daarna komt, dat zie ik dan wel weer. Toen ik hier net inrolde wist ik ook niet van tevoren dat ik onderzoeker wilde worden.”

 

 

Jaaroverzicht 2014
Jaaroverzicht 2014

Logo