lto-topsport-lectoraat-cees-vervoorn-klein2

Goed gespeeld is leuk, hoe leuk is goed gespeeld

Goed gespeeld is leuk,
hoe leuk is goed gespeeld

Max Koops

 “Op een goede manier fysiek bezig zijn heeft een positief effect op onze gezondheid en ons welzijn. Dat is voor mij de belangrijkste factor als we het hebben over de kracht van sport. Maar ook de sociale factor die hoort bij sport, zelfs wanneer je een individuele sport beoefent, is een belangrijke kracht” – Max Koops is trainer/coach bij hockeyclub Pinoké, was speldocent aan de ALO Amsterdam en schreef in 2014 het boek ‘Goed gespeeld is leuk, hoe leuk is goed gespeeld’.

Vrijwillig speldocent ALO

Koops vertelt hoe hij vroegtijdig met pensioen ging bij de ALO om daarna een tweede carrière te starten als vrijwillig speldocent aan diezelfde opleiding. “In 1989 bedacht de toenmalige minister Deetman dat docenten in het hbo die ouder waren dan 50, plaats konden maken voor hun vijfentwintigjarige collega’s. Ik maakte gebruik van die mogelijkheid en ging in 1990 met vervroegd pensioen. Dat duurde niet zo lang, want in 1997 werd ik gevraagd om als vrijwilliger wederom spelles te geven aan de ALO Amsterdam. Ik deed dat omdat ik buitengewoon veel van mijn vak hou; ik vond het heel bijzonder om les te geven aan toekomstige leraren en trainers. Het was elke dag weer een uitdaging om de belangstelling van zowel de goede als minder getalenteerde studenten te blijven trekken. Ik leidde de dames en heren met name op in het lesgeven in de diverse balsporten. Daarnaast leerde ik ze ook de didactiek en methodiek van het spelonderwijs.”

Samenspelen en communiceren

Koops gaf niet alleen les, hij schreef ook veel over zijn coach- en trainingstechnieken en gaf cursussen aan bijvoorbeeld hockeytrainers over het belang van communicatie in de sport. “Ik zat in de redactie van Richting, het toenmalige blad voor lichamelijke opvoeding en sport. Daarvoor schreef ik met enige regelmaat artikelen. Die gingen niet alleen over de werptechnieken met een bal. Het gaat bij balsporten ook om het samenspelen en samen naar een doelpunt toewerken. Dat geldt voor alle balsporten, of het nou hockey, voetbal of honkbal is. Samenspelen is niet alleen een kwestie van combineren, maar ook van communiceren. Goede communicatie houdt in dat je met elkaar overlegt, elkaar aankijkt, duidelijke taal spreekt en goede woorden gebruikt. Het is eigenlijk een kwestie van respect tonen. Bij balsporten is dat niet anders; je moet de bal op een fatsoenlijke manier doorspelen, de bal pas afspelen naar iemand die echt aanspeelbaar is, gedoseerd afspelen, niet te hard gooien en meestal ook de ander aankijken terwijl je dat doet.”

Over training en teambuilding, techniek, methodiek en didactiek van balsporten had Koops duidelijke ideeën. Die wilde hij niet zomaar verloren laten gaan. Daar was Cees Vervoorn het helemaal mee eens. “Cees stimuleerde mij om een boek te maken over mijn kennis van het coachen van balsporten. Samen met journalist Nick van Sinderen ben ik toen aan de slag gegaan”. Er werkten veel mensen mee aan het boek, bekenden uit de sportwereld, sporters, coaches, en wetenschappers; bijna allemaal oud-leerlingen van Koops. Ze loven nog steeds de lessen die ze van hun oud-leraar kregen. Zo noemt Hans Jorritsma, oud-hockeyer en bondscoach hem in het boek: “De beste docent die ik ooit hebt gehad… hij is zijn tijd ver vooruit geweest en heeft veel mensen geïnstrueerd en geïnspireerd”. Charles van Commenée zegt: “Methodisch denken heb ik op de academie geleerd en hij heeft daar een grote bijdrage aan geleverd.” Ook Louis van Gaal is zeer positief: “ Alles wat ik toen van hem heb geleerd, pas ik nog steeds toe.” Cees Vervoorn noemt het boek van Koops “een monument voor een monument van een man,” en in de inleiding zegt hij: “Eén ding beloof ik u: nadat u het boek gelezen heeft, bent u een betere trainer en begrijpt u meer van sport.”

Op 12 december vorig jaar werd tijdens het Nationaal Coach Congres ‘Goed gespeeld is leuk, hoe leuk is goed gespeeld’ officieel gepresenteerd.

Topsport en onderwijs

Hij doet inmiddels zelf niet meer veel aan sport, maar is er nog wel dagelijks mee bezig. Bijvoorbeeld bij Pinoké, waar hij helpt met het coachen van jeugdgroepen. Ook het schrijven kan hij niet laten. Koops: “Ik bemoei me ook met het clubblad en de website van de vereniging. Daar publiceer ik bijvoorbeeld artikelen met tips voor trainers over hoe je op een eenvoudige, effectieve en leerzame manier trainingen geeft. Maar ik ga ook in op de mentale aspecten, zoals dat je vooral jongere kinderen de juiste aandacht moet geven, zodat ze beter gaan spelen én veel plezier hebben in het spelen”.

Koops heeft ook duidelijke ideeën over de combinatie van sport en onderwijs en de maatschappelijke waarde daarvan. “Sport hoort bij de natuur van de mens – of het nou gaat over gewoon wandelen, hardlopen in het bos of tegen de Mont Ventoux op fietsen. Sport is net als onderwijs meer dan een maatschappelijk gegeven; voor ons allemaal een must. Door te sporten en bewegen blijf je gezond. Door onderwijs leren jongeren een plaats te veroveren in de maatschappij, of dat nou een positie als topsporter of iets anders is. Jongeren moeten kennis opdoen, vaardigheden leren en een goede attitude ontwikkelen. Zo halen ze het optimale niveau dat bij hun capaciteit past. Dat geldt ook voor sporters: onderwijs helpt ze om de top te bereiken.”

boek-kracht-van-sport

‘Goed gespeeld is leuk, hoe leuk is goed gespeeld’ bestellen?

cees-vervoorn-lectoraat-topsport-bladsites-online-magazine

 

 

Jaaroverzicht 2014
Jaaroverzicht 2014

Logo