jaarverslag-topsporters-2017-joris

Joris Mensen over Naar de Paralympische Spelen in Rio

Naar de Paralympische Spelen in Rio

Joris Mensen

Voor mij is de kracht van sport dat iedereen kan sporten op zijn niveau. Zodat we allemaal onze eigen kwaliteiten kunnen laten zien binnen de sport die we leuk vinden. Dat heb ik geleerd tijdens een stage bij Heliomare en het Ronald MacDonald-huis, waar ik veel heb gewerkt met mensen met een beperking, zowel lichamelijk als geestelijk. Topsporters met een beperking hebben professionele begeleiding en mogelijkheden om aangepast te sporten. Mensen met een beperking die op een amateur of recreatief niveau willen sporten en bewegen, moeten daar óók de faciliteiten voor hebben. Daar horen begeleiders bij die daar kennis over hebben en de juiste stimulans kunnen bieden. – Joris Mensen is vierdejaars student Oefentherapie Mensendieck aan de HvA.

Lezingenreeks

“Tijdens de minor Aangepaste Sport in Zwolle werd er gevraagd wie er interesse had om mee te gaan naar de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat had ik wel. Een van de voorwaarden om mee te gaan was dat je de lezingenreeks Kracht van Aangepaste Sport in Amsterdam moest volgen. Dat leek me sowieso wel interessant, dus dat heb ik gedaan. De lezingen gingen over hoe het is om met verschillende beperkingen te sporten. Er werd veel inhoudelijke informatie gegeven door sprekers uit het werkveld, maar ook door mensen met een beperking. Zij vertelden over hun ervaringen met sporten en hoe ze met hun handicap omgaan. Mark de Hond praatte het geheel aan elkaar en dat deed hij op een leuke, interactieve manier. De studenten moesten een opdracht uitvoeren en dat was de tweede voorwaarde om mee te mogen naar Brazilië. We moesten iemand die een beperking heeft en nog niet aan sport doet, aan het sporten krijgen. Ik ben via mijn netwerk in contact gekomen met een vrouw die cerebrale parese, een hersenaandoening, heeft. Zij had wel eens contact gehad met een judovereniging, maar durfde daar niet naartoe te gaan om een keer mee te doen. Ik heb geregeld dat ze daar is gaan sporten.  Aan de reis naar Rio hing een prijskaartje van 2000 euro. Dat is veel geld, maar ik wilde de kans om met een groep mee te gaan naar de Paralympische Spelen in Rio niet voorbij laten gaan.

Ervaring in Brazilië

De reis was heel goed geregeld. Terwijl het toch een hele onderneming was en de eerste keer dat de school zoiets op heeft gezet. Alle informatie vooraf en ter plekke in Rio was duidelijk en overzichtelijk, de reis is daardoor soepel verlopen. Waar ik minder goed op voorbereid was, waren de verschillen met Nederland. We zijn hier gewend dat het allemaal goed geregeld is, de infrastructuur, gezondheidszorg et cetera. Een klein voorbeeld is dat je hier in Nederland bij het stoplicht een geluidje hoort als je op de knop drukt. Dat is heel fijn voor mensen die niet goed kunnen zien. Zulke hulpmiddelen kom je in Rio niet tegen, zelfs niet rondom de Paralympische Spelen.

We hadden ook een uitwisseling met studenten van een plaatselijke universiteit. Zij vertelden ons dat veel mensen toch een beetje neerkijken op aangepaste sport en dat sporters met een beperking niet dezelfde behandeling krijgen als sporters zonder een beperking. Er gaat daar ook relatief weinig geld naar aangepaste sport. Ik denk dat wij in Nederland toch iets meer rekening houden met sporters die een beperking hebben.

 
 

Veel gedaan

We hebben in Rio veel gedaan. We hebben projecten bezocht en zijn naar sportwedstrijden geweest, zoals tennis, atletiek, triatlon en zwemmen. De openingsceremonie van de Paralympische Spelen was heel interessant om te zien, ik had niet verwacht dat daar zoveel mensen op af zouden komen. Het stadion zat helemaal vol, met ongeveer 80.000 mensen. Ook de animo voor de sportwedstrijden was groot. Daar was ik wel een beetje verbaasd over, ik dacht dat de Paralympische Spelen toch een beetje het ondergeschoven kindje van de Olympische Spelen waren. Maar dat was aan de grote opkomst niet te merken.

We hebben met een klein groepje studenten een bezoek gebracht aan een van de gevaarlijkste wijken van Rio. Er ging een gids mee om te zorgen dat wij er veilig doorheen konden. Onder zijn begeleiding zijn we helemaal naar boven gelopen in de favela. We zagen jongens met geweren staan, die ons onderzoekend aankeken, en ons hebben gevolgd. Uiteindelijk kwamen we boven bij een voetbalveld. Daar hebben we met kinderen uit de favela gevoetbald. Er was ook een schooltje en daar hebben we met een paar lessen meegedaan en met de kinderen getafeltennist. De jongens met de geweren liepen steeds mee en hielden ons en de kinderen in de gaten. Dat was benauwend, ook voor de kinderen die gevangen zijn in hun eigen wijk. Op een andere plek zijn we een dag met een Braziliaans blindenvoetbalteam meegelopen, dat vier jaar geleden mee had gedaan aan de Paralympische Spelen. We zijn een paar uur geblinddoekt geweest, om te  ervaren wat het is om blind te eten, sporten et cetera. Alles werd heel erg versterkt ineens, geluiden kwamen bijvoorbeeld veel harder binnen. Je focust meer op andere gewaarwordingen. Het was heel bijzonder om mee te maken, maar wel lastig. De blinde voetballers praatten openlijk met ons over hun handicap en wat dat betekende bij het sporten.

Vlog

Er waren 22 Nederlandse studenten mee naar Rio. Daarvan studeerde er nog een net als ik in Amsterdam. Het waren allemaal studenten met een medische of sportachtergrond. Dat zijn vaak mensen die goed kunnen communiceren en dat bleek ook nu. Binnen de kortste keren leek het alsof we elkaar al jaren kenden. We zijn tien dagen intensief met elkaar opgetrokken; zaten in hetzelfde hostel, gingen samen eten, stappen en activiteiten ondernemen. Het was een hechte en gezellige groep en we spreken elkaar nog steeds regelmatig.

Vijf studenten, waaronder ikzelf, hebben vlogs gemaakt over de activiteiten die we hebben ondernomen. Die filmpjes zijn veel bekeken. Mensen vonden het leuk om op deze manier onze avonturen mee te beleven, alle sportonderdelen zoals partijtjes beachvolleybal, de favela’s en het hostel.”

Nieuwsgierig naar de vlogs?
lto-topsport-lectoraat5

 

 

Jaaroverzicht 2016
Jaaroverzicht 2016

Logo