LTO-logo-2018-Melanie-klemann

Melanie Klemann over Ik heb een fascinatie voor sport en topsporters

Ik heb een fascinatie voor sport en topsporters

Melanie Klemann

“Voor mij is de kracht van sport de motivatie en toewijding om aan jezelf te werken. Ik heb zelf altijd aan teamsport gedaan, zoals voetbal en handbal. Daarbij ging het mij vooral om het plezier van het sporten, maar ook om de contacten met mensen die dezelfde passie delen en het netwerk dat erbij hoort. Ik doe nu nog steeds best actief aan sport en beweging. Ik voetbal bijvoorbeeld drie keer per week bij een club in Amsterdam; twee keer een reguliere training en een wedstrijd.” – Melanie Klemann is student International Business and Languages aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Onderzoek voor STARTING 11

“Ik zit in het vierde jaar van mijn studie en ben momenteel bezig met mijn bachelorsscriptie. Dat doe ik in opdracht van het HvA-project STARTING 11, ‘the European Dual Career toolkit’. Dit is een Erasmus+ project dat een dual career toolkit ontwikkelt voor de drie sectoren die betrokken zijn bij de duale carrière van sporttalenten, topsporters en ex-topsporters: onderwijs, topsport en het bedrijfsleven. De toolkit ondersteunt in heel Europa organisaties binnen deze sectoren (zoals universiteiten en sportbonden) bij het opzetten van een dual carrière-systeem. Het doel van mijn onderzoek is het ontwikkelen van een communicatiestrategie voor STARTING 11, waarmee de drie sectoren het beste benaderd kunnen worden. Hoe breng je de boodschap van het project over? Hoe overtuig je de verschillende sectoren van de noodzaak van duale carrières voor topsporters? Op deze vragen probeer ik een antwoord te vinden. Daarbij is het praktisch niet haalbaar om me op alle Europese landen te richten. Daarom kijk ik in eerste instantie naar Duitsland waar ik vandaan kom. Uiteraard gaan we later ook bekijken hoe we de resultaten kunnen gebruiken voor de andere landen. Ik onderzoek bijvoorbeeld welke mediakanalen de stakeholders gebruiken in Duitsland, wat ze willen doen op het gebied van duale carrières voor topsporters en wat ze al weten van duale carrières. Daarnaast bekijk ik hoe we de verschillende organisaties het beste kunnen benaderen en voorlichten, zodat ze de STARTING 11 toolkit leren kennen, weten te vinden en uiteindelijk ook gaan gebruiken. Ik ben momenteel halverwege het onderzoek; de opzet is in kaart gebracht en ik ben begonnen met interviews in Duitsland. De volgende stap wordt het analyseren van mijn bevindingen.

SCORES

Bij STARTING 11 ben ik naast het onderzoek niet actief betrokken bij de uitvoering van het project. Dat ben ik wel bij SCORES, een ander Europees project dat gericht is op alternatieve carrièremogelijkheden voor topsporters. Ik ben hiervoor gevraagd door een collega waar ik ook ander onderzoek mee deed en die kans heb ik niet voorbij laten gaan. Met SCORES onderzoeken we hoe sportorganisaties topsporters kunnen helpen om de juiste vaardigheden te ontwikkelen voor een carrière na de topsport. In dat kader onderzoeken we bijvoorbeeld welke capaciteiten de sporters al hebben en welke ze nog moeten ontwikkelen. Daarnaast willen we een opleiding voor coaches opzetten en bekijken hoe zij sporters kunnen helpen om te werken aan de benodigde vaardigheden tijdens de reguliere training. De topsporters kunnen dit dan op hun cv vermelden en dat kan ze helpen om gemakkelijker een baan te vinden na hun sportcarrière.

Het project is in januari officieel van start gegaan en we zitten nu nog in de beginfase. De eerste stap is dat we onderzoek doen op de arbeidsmarkt en bij coaches en atleten. We gaan interviews afnemen met bedrijven en uitzendbureaus over de vaardigheden die zij zoeken in kandidaten. Daarnaast bekijken we hoe de coaches ingezet kunnen worden om de atleten dergelijke vaardigheden aan te leren. Ik doe vooral onderzoek, maar geef ook veel advies aan sportorganisaties die soms weinig ervaring hebben met duale carrières.

Fascinatie topsporters

Mijn belangstelling voor duale carrières voor topsporters heeft duidelijk te maken met mijn achtergrond. Ik ben altijd heel geïnteresseerd geweest in sport en ben sinds ik me kan herinneren een fanatiek sporter. Ik deed al heel jong veel aan handbal en voetbal. Ik was goed in beide sporten, maar kwam uiteindelijk terecht in een Duits voetbalselectieteam. Toen had ik even de droom om professioneel voetballer te worden. Dat is uiteindelijk niets geworden, omdat ik niet kon kiezen tussen voetbal en handbal. Ik focuste niet op één ding. Ik heb me daarna altijd afgevraagd wat er toch mis is gegaan, wat ik beter had kunnen doen. Vandaar mijn fascinatie voor sport en topsporters. Ik vind het erg belangrijk om ze te ondersteunen op elke manier mogelijk, want als ze er zelf niet uit kunnen komen kan de omgeving soms een groot verschil maken. Ik denk dat ik de komende tijd, ook na mijn studie, nog wel even betrokken blijf bij projecten die mogelijkheden voor topsporters onderzoeken en promoten. Misschien dat ik op een gegeven moment wel wat minder met de onderzoekkant bezig ga. Een actievere rol in het geheel lijkt me wel wat.”

 

Jaaroverzicht 2018
Jaaroverzicht 2018

Logo