jaarverslag-topsporters-2017-rita

Rita van Driel over Voor elke doelgroep een mooi verhaal

Voor elke doelgroep een mooi verhaal

Rita van Driel

“De kracht van sport gaat voor mij vooral over het opzoeken en verleggen van je eigen grenzen. Fit zijn en blijven is, zeker nu ik het zo druk heb, ook een belangrijk aspect. Ik ben mijn leven lang met sport bezig, ben er echt mee opgegroeid en heb de waarde ervan in allerlei takken van sport gezien. Korfballen en zwemmen, daar begon ik mee. Daarna heb ik van alles gedaan. Ik ben nu nog steeds actief, met roeien bij een vereniging, lopen, wielrennen en langlaufen.”

Rita van Driel is programmamanager gehandicaptensport NOC*NSF en bestuurslid bij het Internationaal Paralympisch Comité.

Grenzen verleggen met Vasaloppet

“Langlaufen is eigenlijk mijn sport, dat heb ik ooit op wedstrijdniveau gedaan. Als langlaufer moet je een keer in je leven de Vasaloppet doen, een langlaufmarathon van 90 km in Zweden waar 17.000 mensen aan meedoen. Ik heb er vorig jaar aan meegedaan; dat wilde ik altijd al eens doen en nu zou ik er ook de Bas van de Goor Foundation mee steunen, die met dit evenement geld wilde ophalen. Deze stichting wil door middel van sport mensen met diabetes helpen hun grenzen te verleggen en laten zien dat je nog steeds heel goed kunt sporten. Ik heb veel affiniteit met dit doel omdat mijn vader diabetes had, waardoor hij in die tijd helemaal niet meer mocht sporten.

De marathondag zelf was niet perse leuk. Het was een enorm end – ik heb er 11 uur over gedaan. En het was erg druk. Toch was het een geweldige ervaring. Vooral de voorbereidingen: het trainen samen met een team, elkaar oppeppen, iedereen die binnen zijn eigen mogelijkheden de grenzen opzoekt en het plezier dat je samen hebt. Dat is wat sport doet. Die motivatie kennen alle sporters, maar het geldt nóg meer voor mensen met een beperking. Voor hen is het nog veel belangrijker om te ervaren dat je ook met een beperking zo’n prestatie kunt leveren. Ik was trots op mezelf dat ik de marathon fysiek en mentaal nog aankon. Ik had al heel lang geen wedstrijdsport meer gedaan, maar was toch deze uitdaging aangegaan. Ik heb mijn eigen grenzen ook weer verlegd.

  

Sporten met een handicap

In mijn werk als programmamanager gehandicaptensport zet ik me in om meer mensen met een beperking aan het sporten en bewegen te krijgen. De afgelopen tien jaar hebben we er vooral aan gewerkt dat er aanbod is om te kunnen sporten en dat het aanbod van goede kwaliteit is. We hebben veel geïnvesteerd in het stimuleren van mensen op ‘vindplaatsen’ zoals het speciaal onderwijs, revalidatiecentra of woonvoorzieningen. Op dat soort plekken heb je grote groepen mensen bij elkaar met vergelijkbare beperkingen, of liever gezegd: mogelijkheden. Dat maakt het gemakkelijker om een passend aanbod te creëren en het sporten met een groepje mensen te stimuleren. De fase waar we nu inzitten is ingewikkelder, omdat we mensen met een beperking willen stimuleren die geïntegreerd zijn in de maatschappij; die dus niet meer in de revalidatie komen of op het speciaal onderwijs zitten. Deze groep is veel lastiger te bereiken. Terwijl onderzoek juist uitwijst dat deze mensen graag willen sporten en bewegen. En dat ze vaak niet gestimuleerd worden door hun omgeving, omdat die te weinig weet over sporten met een handicap. Tegelijkertijd weet de doelgroep zelf ook niet goed wat er bij hun mogelijkheden past. Het is een hele uitdaging om mensen te vinden, ze te stimuleren en naar de sport toe te krijgen. Vanuit sportbonden is er wel geïnvesteerd in opleidingen, zodat trainers beter weten hoe ze met bepaalde beperkingen om moet gaan. Daarnaast zijn er ook steeds meer hulpmiddelen en materialen beschikbaar bij sportcentra, zoals rolstoelen of speciale ballen met belletjes. Daar hebben we hard aan gewerkt met z’n allen. Ik hoor vaker van sportverenigingen dat zij er wel klaar voor zijn, maar dat de sporters met een handicap er nog niet zijn. Die komen niet vanzelf binnenlopen of -rollen. Daar is nog veel te doen.

Columns

Cees Vervoorn vroeg mij of ik de lezingen van Kracht van Aangepaste Sport wilde introduceren met een filmpje. Dat was natuurlijk een hartstikke leuk idee. Met de filmmaker heb ik overlegd hoe we dat moesten aanpakken. Want er moest natuurlijk wel een meerwaarde aan de filmpjes zitten; anders kon ik net zo goed een verhaal voorlezen over wie de doelgroep is, waar je ze vindt en welke sporten ze bijvoorbeeld doen. Ik wilde graag filmen op een sportlocatie. En naast de algemene informatie moest er ook een persoonlijk verhaal komen. We zijn op zoek gegaan naar locaties en mensen om voor elke doelgroep een mooi verhaal te maken. De video’s sloegen heel goed aan, de studenten vonden ze geweldig. Een van de uitdagingen in mijn werk is dat de doelgroep heel divers is; er is niet één soort gehandicapte sporter. Dat was ook een reden waarom de videocolumns een schot in de roos waren. We hebben ingezoomd op verschillende beperkingen en laten zien wat dat kan betekenen voor sporters en welke mogelijkheden er zijn.

Vooral het eerste filmpje had een enorme impact. Dat ging over mensen met niet aangeboren hersenletsel. Zeker wanneer je niet in die materie zit, heb je geen idee wat daarbij komt kijken. Ik wilde een statement maken en vroeg aan het begin van de film: zit jij weleens op de brommer zonder helm? Dat vond het publiek heel krachtig hoorde ik later. Want veel mensen denken er niet over na wat er kan gebeuren. De reacties via Twitter en Whatsapp, zeker op de eerste film, waren erg positief. De columns en de lezingenreeks maakten het voor studenten duidelijk waar aangepaste sport over gaat, wat de impact ervan kan zijn en wat het betekent voor een coach of trainer als je met zo’n doelgroep aan de slag gaat.

Er was veel belangstelling voor de lezingenreeks, die bezocht werd door studenten en professionals die zich met sport en bewegen bezighouden. De bezoekers kwamen uit het hele land. Zelfs hier op Papendal waar ik werk, werd ik tijdens de lunch aangesproken door een student van de hogeschool van Arnhem en Nijmegen die mij van de filmpjes herkende.”

 

 

Jaaroverzicht 2016
Jaaroverzicht 2016

Logo