LTO-logo-2018-wilma-Scholte-op-reimer

Wilma Scholte op Reimer over Lectoraat Topsport en Onderwijs als aanjager

Lectoraat Topsport en Onderwijs als aanjager

Wilma Scholte op Reimer

“Het fijnste aan sporten vind ik dat je er je hoofd mee leeg kunt maken. Dat lukt bij mij vooral goed met duursporten, zoals roeien. Maar het gaat op zich ook prima in de sportschool tijdens een Milon Circuit, al heb je daarbij wel wat meer onderbrekingen. Roeien doe ik graag en geregeld, bijvoorbeeld bij een club in Naarden. Daarnaast heeft de Hogeschool van Amsterdam (HvA) sinds kort een bedrijfsacht waar ik ook in roei.” – Wilma Scholte op Reimer is decaan van de faculteiten Gezondheid en Bewegen, Sport en Voeding aan de HvA.

Liefde voor de sport

“Ik heb altijd liefde voor de sport gehad en ben er graag mee bezig in mijn werk, bijvoorbeeld bij de paramedische opleidingen van Gezondheid. Er is bij Fysiotherapie en Oefentherapie al wat langer een programma op het gebied van onderzoek en onderwijs voor dansers en musici die op hoog niveau presteren, net zoals topsporters dat doen. In de curricula van die opleidingen zit ook informatie over wat je het beste kunt doen om sportblessures te voorkomen en hoe je daar het beste van herstelt.
Sinds ik ook de faculteit Bewegen, Sport en Voeding onder mijn hoede heb, is de liefde voor sport nog meer aangewakkerd. De samenwerking tussen de beide faculteiten gaat op een natuurlijke manier, als een kruisbestuiving, en waar nodig worden kennis en ervaring gedeeld. Daarbij werkt de expertise die de faculteit Bewegen, Sport en Voeding en het lectoraat Topsport en Onderwijs op sportvlak meebrengen vaak besmettelijk. Zo hebben we vanuit Gezondheid een master op het gebied van topsportzorg geïnitieerd. Er is nog geen naam voor bedacht, maar de master gaat over hoe je ervoor kunt zorgen dat de hulpverlening rondom topsporters ook op topniveau is. Cees Vervoorn (de lector van topsport en Onderwijs) zit in de stuurgroep voor de ontwikkeling van deze master en heeft er dus een prominente rol bij.

Maatwerk met verve voortgezet

Het lectoraat Topsport en Onderwijs is binnen de Hogeschool een echte aanjager geweest wat betreft het creëren van mogelijkheden voor topsporters, zoals duale carrières. Dat heb ik altijd een mooi initiatief gevonden dat met verve is voorgezet. De Hogeschool staat achter het principe dat topsporters álle opleidingen moeten kunnen doen en er is de afgelopen jaren hard aan gewerkt om dit mogelijk te maken.
Het begon ooit met de Johan Cruijff Academie, waarvoor bij de HvA-opleiding Commerciële Economie speciale mogelijkheden voor studenten die op hoog niveau sporten zijn gecreëerd. Waarom zou je dat idee niet doortrekken naar andere opleidingen? Die overtuiging leidde tot het ontstaan van de Topsportacademie Amsterdam, waarmee de Hogeschool topsporters de mogelijkheid biedt om sport en studie op een realistische manier te combineren. Momenteel studeren er ongeveer 275 studenten met een topsportstatus vanuit NOC*NSF aan onze school. Maar daar houdt het niet op; de HvA biedt ook mogelijkheden aan andere studenten voor wie het door een bijzondere eigenschap of kenmerk lastiger is om het gestandaardiseerde programma te volgen. Naast de topsportregeling is er bijvoorbeeld ook een ondernemersregeling als je tijdens je studie een bedrijf wilt starten en zijn er aangepaste programma’s voor mensen met een functiebeperking. We zijn trots op het maatwerk dat we kunnen leveren en het netwerk dat het met zich meebrengt.
 

Formule 1 en Urban Vitality

Het lectoraat Topsport en Onderwijs staat niet alleen in de ontwikkeling van duale carrières voor topsporters. Er wordt nauw samengewerkt met andere lectoraten en organisaties.
Dat is een belangrijke ontwikkeling en niet alleen voor de topsport. Een mooie vergelijking hierbij vind ik de formule 1 en de betekenis daarvan voor de gewone auto. Tijdens de race gaat alles heel snel en kun je in extreme zien wat bepaalde kennis oplevert. Daarvan kan de gewone auto mee profiteren. Dat geldt ook voor de expertise die wordt opgedaan bij topsport; daar hebben breedtesporters en mensen die moeilijk kunnen bewegen veel baat bij. Een voorbeeld hiervan is vitaliteit. Het lectoraat Topsport en Onderwijs weet hoe belangrijk dit is bij topsporters en heeft wederom een aanjagersrol vervuld bij de valorisatie hiervan voor andere doelgroepen en binnen alle opleidingen van de HvA. Het afgelopen jaar hebben we gekeken hoe we de verschillende lectoraten meer met elkaar konden verbinden. Ieder lectoraat heeft zijn eigen kracht, maar het geheel is meer dan de som der delen. Waar ze allemaal mee te maken hebben is Urban Vitality. Dat raakt alle doelgroepen; of je nou topsporter, breedtesporter, oudere, kind of patiënt bent.

Topsporter, patiënt en Amsterdammer met overgewicht

Vitaliteit is een continuüm voor de topsporter, die steeds hieraan moet werken om topprestaties te kunnen leveren. Maar dat geldt evengoed voor de intensive care patiënt, die bijvoorbeeld een hele tijd in bed heeft gelegen en een eerste stap moet zetten. Dat is een enorme prestatie voor iemand die helemaal aan het andere eind van het vitaliteitscontinuüm zit. Er zijn veel paralellen in de werkingsmechanismes van deze uitersten. Een sporter is bijvoorbeeld bezig met de vraag hoe je spiermassa opbouwt en welke verantwoorde voeding daarbij hoort. Dat geldt óók voor een ic-patiënt; die moet verloren spiermassa zorgvuldig opbouwen en de juiste voeding is daarbij ook van groot belang. Voor beide doelgroepen speelt daarnaast het volhouden een belangrijke rol. Ze hebben allebei motivatiestrategieën nodig om te doen wat goed voor ze is en dat moeten ze langdurig volhouden op een verantwoorde manier. Behalve verantwoord bewegen, gesteund door goede voeding, maken we ook gebruik van innovatieve technologieën (pursuasive technology) om een maximale vitaliteit te bereiken.

In het midden van het vitaliteitscontinuüm kun je denken aan de Amsterdammer met overgewicht, die driehoog achter woont in een grootstedelijk context. De kans is redelijk groot dat hij het lastig vindt om in beweging te komen, bijvoorbeeld doordat hij het te druk vindt, moeilijk trappenloopt, bang is om te vallen of zich niet veilig voelt op straat. Daarnaast zijn er extra gezondheidsrisico’s in de grote stad, zoals meer ongezonde voedselverleidingen en een relatief slechtere luchtkwaliteit. De stad is een uitdagende omgeving om verantwoord bewegen gesteund door goede voeding en technologie vol te houden. De HvA wil via Urban Vitality deze en andere Amsterdammers laten profiteren van de kennis die wij op dit gebied hebben opgedaan. Met onder andere de gemeente Amsterdam (inclusief de GGD en de sportsectie) hebben we in een convenant onze samenwerking beklonken. We onderzoeken hoe je vitaliteit als een continuüm kunt zien en richten ons op alle leeftijdsgroepen. Bij de faculteit Bewegen, Sport en Voeding begeleiden gymleraren van de ALO kinderen bij de motorische ontwikkeling en verantwoord bewegen. Dat past weer mooi bij een initiatief van de Gemeente, het Sarphatiproject, dat bewegingsarmoede en overgewicht bij kinderen tegengaat. Daarnaast hebben we met de stad Amsterdam ook veel projecten die erop gericht zijn om ouderen zo goed mogelijk in beweging te houden. Elke doelpopulaties heeft een gezondheidsrisico. Ook de topsporter, omdat hij zoveel van zijn lichaam eist. Hoe verklein je dat risico zodanig, dat ieder in staat is om op zijn niveau een zo groot mogelijke prestatie te leveren of een zo goed mogelijk trainingsprogramma te volgen? Daar gaat het om.”

 

Jaaroverzicht 2018
Jaaroverzicht 2018

Logo